Salmonelóza

Salmonelóza - nejen letní onemocnění

Jitka Suchánková
08.09.2011

Salmonelóza je převážně průjmové onemocnění bakteriálního původu. Může za něj bakterie salmonela, která náš organismus může navštívit našimi ústy – zejména z potravy nebo ze špinavých rukou. Většinou jde o přenos z vajec, z nedostatečně upraveného masa (zejména kuřecího) a z rybích produktů, ale bakterii se dobře daří i například v máslových krémech.

Příznaky nakažení salmonelou?

Napadení salmonelou se projevuje zejména střevními potížemi – vodnatým průjmem, zvracením nebo alespoň pocitem na zvracení, bolestmi břicha, ale také vysokými horečkami. S tím samozřejmě souvisí možnost nebezpečné dehydratace organismu. V průjmové stolici se může objevovat hlen nebo krev.

Inkubační doba, tedy doba, než onemocnění od doby nákazy propukne, je v tomto případě 6 - 48 hodin. Nebezpečné je toto onemocnění hlavně pro děti a starší nebo oslabené jedince. Ovšem ne vždy musí nastat tato horší fáze. Někdo může být nakažený, a přitom nemá téměř žádné příznaky. Nebo příznaky brzy odezní, ale salmonela nehodlá opustit váš organismus.

Salmonelóza jako taková tedy není ve většině případů vážné onemocnění, ale umí být také velice zákeřná. Bakterie salmonela totiž může pronikat do hlubších vrstev sliznice a může se dostat až do krve, odkud je pak roznesena po celém těle.

Rizikové faktory salmonelózy

Jak již bylo výše zmíněno, rizikem je hlavně potrava, a to především v letním období. Syrová či málo tepelně upravená vejce (volská oka), nedovařené, nedopečené nebo nedogrilované kuřecí maso, špatně vyuzené maso, sekaná, měkké salámy, saláty.

Bakterie salmonely se může uchytit i na noži, kterým jsme nakažené maso krájeli, proto je nutné dodržovat přísnou hygienu:

  • mytí rukou po manipulaci s masem či vajíčky
  • oddělená prkénka na maso a zeleninu
  • důkladně umyté nože po krájení masa
  • dezinfekce prkýnek, nožů atd. jablečným octem

Léčba salmonelózy

Léčba jako taková nemá speciální preparáty, žádná „antisalmonetika“ neexistují. První a velice důležitou podmínkou je doplňovat tekutiny, k jejichž ztrátám dochází kvůli průjmům a zvracení, a v horším případě by mohlo dojít až k dehydrataci organismu. Nejvhodnější tekutinou v tomto případě jsou minerálky.

Medikamentózní léčba spočívá v podávání léků pro střevní dezinfekci, případně přípravků proti zvracení.

Významným podpůrným prostředkem léčby je přísná dieta, spočívající v podávání černého sladkého čaje, později se přidává suché pečivo, rýže, nemastné kaše, dušená mrkev, zeleninové vývary a banány. Doporučuje se také podávání probiotik (buď zakoupených v lékárně nebo ve formě jogurtů s živou kulturou), aby byla obnovena rovnováha střevní mikroflóry.

Z mimolékařských kruhů se ke zničení bakteriií salmonel doporučuje jablečný ocet.

Autor: Jitka Suchánková

Chcete zhubnout? Jezte!
Hemofilie - onemocnění krve

Další články

Otravy houbami
Otrava

Otravy houbami

05.08.2012

Houbařská sezona je již v plném proudu a i přes opakovaná varování před jedovatými houbami hrozí některým houbařům nebezpečí otravy. V dnešním článku si popíšeme naše nejjedovatějš ...

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Způsoby aplikace inzulinu
Cukrovka

Způsoby aplikace inzulinu

18.04.2012

Aplikace inzulínu je nezbytná součást léčby některých diabetiků. Takové případy nastávají, když slinivka plní svou funkci minimálně nebo vůbec a je nutné hormon inzulín v těle nahr ...

Méně známé fobie
Fobie a panika

Méně známé fobie

19.09.2011

Fobie je úzkostná porucha. Je to většinou neopodstatněný a těžko ovladatelný strach z různých situací, věcí, zvířat i lidí. Fobie více či méně omezují život člověka. Fobií existuje ...

Zelený čaj - malý zázrak
Káva a čaj

Zelený čaj - malý zázrak

Zelený čaj povzbuzuje tělo psychicky i fyzicky. Těší se velké oblibě pro řadu léčivých látek v něm obsažených – hlavně vitamínů, minerálních látek, tříslovin a aminokyselin. Ve výc ...